piatok 11. apríla 2014

Mousse au chocolat alebo čokoládová myš



Pokazila sa nám rúra. Hotová katastrofa. Ale teda klobúk dole, ako dlho to vydržala. 11 rokov! Bez opravy. A večer návšteva. Tak som sa musela zamyslieť nad tým, čo som ešte nerobila ako dezert a netreba to piect?! Voľba celkom rýchlo a hladko padla na čoko penu. Je výborná! A jednoduchá.

na cca 6 pohárikov potrebujeme:

200 g kvalitnej čokolády - rozpustenej vo vodnom kúpeli
100 g hnedého cukru
4 vajcia
250 ml smotany na šľahanie+cca 150 ml na ozdobu
baylies - nemusí byť
1 lyžicu kakaa
nastrúhanú čokoládu na ozdobu

Najskôr si dáme do mixéra bielka, vyšľaháme. Potom ich presunieme do čistej misy, kde chvíľu počkajú na svoju chvíľu. Potom prídu na rad žĺtka s cukrom. Ak to dáte v tomto poradí, má to tú výhodu, že nemusíte umývať a sušiť mixér, ako keď to urobíte naopak. A najmä v tom už aj celé dielo dokončíte.
Takže máme vyšľahané žĺtka s cukrom, pridáme rozpustenú čokoládu a zase musíme mixovať, teraz ale v ďalšej nádobe - šľahačku. Opatrne, pomaly primiešame do žĺtkovo-vaječnej zmesi. Teraz pridáme aj ten baylies a kakao.
Nakoniec opatrne vmiešame bielka.
Keď už máme všetko vymiešané a zmiešané a máme všade kopu špinavého riadu.....naplníme tú dobrotu do pohárikov. Navrch ozdobíme šľahačkou. Pozor však pri mixovaní, lepšie je ju iba tak jemne vyšľahať, do polotuha. Ja som mala 36% a tri krát sa mixér otočil a bola tuhá. Takže len tak trošku stačí. Navrstvíme na vrch peny, posypeme nastrúhanou čokoládou a šup aspoň na 1 hodinku do chladničky.

6 komentárov:

  1. mnaaam, v pondelok urobim. Pride navsteva, tak im urobim nieco taketo mnam ... dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  2. vyzera to vynikajuco! len -mousse- neznamena myš, ale pena ;) mouse = myš, nech sa vam dari!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Martinka, ja viem😊to mal byt zart ale ocividne sa mi nepodaril😁

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Juj Lucka ako to že som Ťa našla až teraz, celkom si ma inšpirovala s týmto receptom - už dlhšie uvažujem nad čoko-myškou :P ale doteraz nič k svetu som nenašla. Určite ukladám a spravím, Ďakujem!!!

    OdpovedaťOdstrániť