nedeľa 9. marca 2014

Čokoládovo-čokoládový cheesecake


Kto miluje čokoládu? Všetci, čo zdvihli ruky, toto musíte vyskúšať!! A kľudne si k tomu môžete pripraviť ešte aj nejakú ovocnú omáčku, čokofilom však myslím chýbať nebude.

Potrebujeme:

500 g mascarpone
1 kyslú smotanu
1 pomazánkové maslo-ja som použila Bánoveckú smotanovú nátierku-podľa zloženia sa mi najviac pozdáva
1 biely jogurt - nemusí byť, mala som otvorený, tak som ho tam šupla
3 vajcia
cca 100 g cukru
cca 300 g čokolády
150 g sušienok - dala som maslové s amaretkami
75 g masla
Na polevu :150 g čokolády
100ml smotany na šľahanie

Tak si najskôr rozdrvíme v mixéri sušienky a pridáme k nim rozpustené maslo. Utľapkáme do tortovej 24 cm formy a dáme do mrazničky.
Tak neviem, niekto ten sušienkový základ predpeká, niekto mrazí a niekto s tým nerobí nič. Čo je správne?! Tuší niekto? Ja som pre tentokrát zvolila mrazenie. Neviem prečo, tak pocitovo:-)
Zatiaľ som si pripravila náplň tak, že som zmiešala všetko dohromady, iba vajcia som pridávala po jednom. Teda najskôr mascarpone, jogurt, nátierku, smotanu,cukor, vajcia po jednom a nakoniec čokoládu. Čokoládu samozrejme pred zmiešaním rozpustíme vo vodnom kúpeli.
Celú zmes vylejeme na sušienkový korpus a dáme piecť.
Teraz prichádza ďalšia dilema. Cheesecake by sa mal piecť vo vodnom kúpeli. Je tu však riziko, že napriek tomu, že poriadne obalíte alobalom formu, voda sa tam dostane a mierne to rozmočí. Už sa mi to raz stalo, nikto však nič nespoznal:-)
Druhá alternatíva je, že dáte do rúry pekáč s vodou a koláč pečiete nad vodou, akoby nad parou.
Tretia možnosť je normálne pečenie, tu však zasa hrozí, že z toho nebude lahodný, krémový cheesecake ale tvarohový koláč.
Tak si vyberte. Ja som tento krát obalila formu asi 6x alobalom a dala do vody piecť na 180stupňov cca 50 minút. Priebežne som ním triasla pretože je dobré ho vybrať, keď sa ešte v strede trochu trasie.
Hovorí sa, že je dobré ho nechať vychladnúť v mierne otvorenej rúre, ja som však na to nemala čas, tak som ho dala na okno vychladiť aby som mohla dávať polevu.
Tú som si pripravila rozpustením čokolády v šľahačke na ohni, nechala som to trochu vychladnúť a poliala vrch cheesecaku.
Ozdobila jahodami a degustovala.

6 komentárov:

  1. Nádherný, upeču mužíčkovi k svátku. Díky za recept. Jindra

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dnes som ho piekla a je naozaj vyborny! Vsetci si ho pochvalovali. Dakujem za recept! :) Lucia

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ja s korpusom nerobím nikdy nič. len ho šupnem do chladničky, kým robím náplň. mrazenie je podľa mňa zbytočné a pečenie sa mi neosvedčilo. a čo sa týka vodného kúpeľa, vždy mi tam vtečie voda, tak to riešim tým plechom s vodou... recept vyzerá výborne, určite spravím. luci kde kupuješ amaretky? ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť